Alcassaba Ait Ouzza, a Boumalne, sud del Marroc.
Roger Mimó: En español   En français.

LA RUTA DE LES MIL ALCASSABES

Hotel Tomboctou

Llibres i articles

Aquesta secció conté els següents apartats:

1 – Llibres publicats per en Roger Mimó

2 – Articles publicats per en Roger Mimó

3 – Llibres de diversos autors en relació amb les alcassabes

llibres


1 - Llibres publicats per en Roger Mimó

Fortalezas de barro en el sur de Marruecos, de Roger Mimó.

1. Fortalezas de barro en el sur de Marruecos
Editorial Compañía Literaria, Madrid 1996, ISBN 84-8213-044-7, en castellà. És un estudi molt seriós sobre l’arquitectura tradicional de la regió i sobre l’evolució social que ha conduït a l’abandó de la major part de les alcassabes. Està il·lustrat amb fotografies magnífiques en blanc i negre d’en Jordi Esteva.

Descarregar-se gratuïtament Fortalezas de Barro.

Guía de trekking y excursiones, de Roger Mimó.

2. Marruecos, guía de trekking y excursiones
Editorial Sua, Bilbao 1993, ISBN 84-87187-90-0, en castellà. Proposa una dotzena d’itineraris a peu per les diferents cadenes muntanyoses del Marroc.

La guía de Marruecos y Mauritania, de Roger Mimó.

3. La guía de Marruecos y Mauritania
Editorial Telstar, Barcelona 1999, ISBN 84-7920-143-6, en castellà. Aquesta és una guia dirigida als viatgers que desitgen conèixer ambdós països molt més enllà del que solen veure els turistes. Inclou un itinerari bàsic per asfalt i nombroses variants o excursions en 4x4, en bicicleta i a peu.

Guía Viva de Marruecos.

4. Guía Viva de Marruecos
Editorial Anaya Touring Club, Madrid 2001 i successives edicions posteriors, la darrera de 2011, ISBN 978-84-9935-135-3, en castellà. Ofereix una amplia informació sobre ciutats i llocs d’interès turístic del Marroc: allotjament, restaurants, monuments que cal visitar, transports, compres... En aquest cas, en Roger Mimó és coautor amb en Josep Maria Escofet.

Comprar la Guía Viva de Marruecos.

El largo camino africano, de Roger Mimó.

5. El largo camino africano
Ediciones B, Barcelona 2001, ISBN 84-666-0295-X, en castellà. Es tracta d’un llibre de viatges en el que s’expliquen nombroses aventures i experiències enriquidores viscudes al llarg d’un quants mesos pel Marroc, Algèria, Malí, Costa d’Ivori, Mauritània i Guinea Conakry amb un vell Jeep. Aquest llibre està en principi exhaurit, però se’n troben exemplars a www.iberlibro.com.

habitatge tradicional a la vall del Todra, de Roger Mimó.

6. L’habitatge tradicional a la vall del Todra
Editat per l’autor el 2001. És el catàleg d’una exposició de maquetes i fotografies que ha recorregut diferents ciutats marroquines i europees. Conté una àmplia informació històrica, etnològica i arquitectònica sobre la val del Todra, una part de la qual és vàlida per tot el sud del Marroc.
Aquest catàleg està escrit en 3 llengües: català, castellà i francès. Es pot adquirir en algunes llibreries de Barcelona, a la mesquita Ikelane de Tinghir, a l’Hotel Tomboctou i al Museu dels Oasis d’El Khorbat.

Guía Viva de Túnez.

7. Guía Viva de Tunicia
Editorial Anaya Touring Club, Madrid 2002 i successives edicions posteriors, ISBN 84-9776-340-8, en castellà. Ofereix una àmplia informació sobre les ciutats i els llocs d’interès turístic de Tunísia: allotjaments, restaurants, monuments a visitar, transports, compres... En aquest cas, en Roger Mimó és coautor amb en Josep Maria Escofet.

Mimcina, la terra llegendària, de Roger Mimó.

8. Mimcina, la terra llegendària
Editorial Columna, Barcelona 2002, ISBN 84-664-0248-9. És una novel·la de viatges que transcorre a la vall del Drâa i que té per tema central la recerca per part d’un jove estudiant d’història d’una ciutat que ha trobat mencionada en un llibre antic.
Se’n troben exemplars a les llibreries Guia, Horitzons i Altaïr de Barcelona, a la Llar del Llibre de Sabadell, a la llibreria Nobel de València i també a l’Hotel Tomboctou de Tinghir i al Museu dels Oasis d’El Khorbat.

Grandes Destinos: Marruecos.

9. Grandes destinos: Marruecos
Editorial Barrabés, Huesca 2003, ISBN 84-95744-32-5, en castellà. Proposa nombroses travesses, ascensions, excursions i activitats esportives per totes les cadenes de muntanyes del Marroc, amb força croquis i fotografies. En aquest llibre, en Roger Mimó és coautor amb en Josep Maria Escofet i amb en Xavier Barreda.

Comprar el llibre.

Guia Viva Egipte, de Roger Mimó.

10. Guía Viva de Egipto
Editorial Anaya Touring Club, Madrid 2004 i successives edicions posteriors, ISBN 978-84-9776-935-8, en castellà. Ofereix una àmplia informació sobre les ciutats i els llocs d’interès turístic d’Egipte: allotjaments, restaurants, monuments, compres, transports... Apart de la clàssica vall del Nil on va tothom, insisteix sobre els indrets menys freqüentats, com Alexandria i els oasis.

Guía Viva de Tánger, Tetuán, Chauen y el Norte de Marruecos.

11. Guía Viva de Tánger, Tetuán, Chauen y Norte de Marruecos
Editorial Anaya Touring Club, Madrid 2006, en castellà. Ofereix una àmplia informació sobre els indrets d’interès turístic del nord del Marroc: allotjaments, restaurants, monuments a visitar, transports, compres...

Guía Viva de Siria.

12. Guía Viva de Siria
Editorial Anaya Touring Club, Madrid 2008, ISBN 978-84-9776-688-3, en castellà. Ofereix una àmplia informació sobre les ciutats i els llocs d’interès turístic de Siria: allotjaments, restaurants, monuments, compres, transports...

La ruta de les mil alcassabes, mapa cultural del sud del Marroc.

13. La ruta de les mil alcassabes
Editorial Piolet, Barcelona 2009. Mapa cultural del sud del Marroc a escala 1/400.000 amb imatges i una detallada descripció dels principals punts d’interès al revers.

Comprar el mapa.

Guiarama de Tunísia, de Roger Mimó.

14. Guia Guiarama de Tunicia
Editorial Anaya Touring Club, Madrid 2010, ISBN 978-84-9776-887-0, en castellà. Ofereix una informació exhaustiva però molt concentrada sobre diferents aspectes del pais.

Comprar la Guiarama de Tunicia.

Guiarama del Marroc escrita per Roger Mimó

15. Guia Guiarama del Marroc
Editorial Anaya Touring Club, Madrid 2011, en castellà. Ofereix una informació exhaustiva però molt concentrada sobre diferents aspectes del pais.

Comprar la Guiarama de Marruecos.

Guiarama Egipte escrita per Roger Mimó.

16. Guia Guiarama d’Egipte
Editorial Anaya Touring Club, Madrid 2011, en castellà. Ofereix una informació exhaustiva però molt concentrada sobre diferents aspectes del pais.

Comprar la Guiarama de Egipto.

Veintidós peldaños, novel·la de Roger Mimó.

17. Veintidós peldaños
Editorial Almed, Granada 2011. És una novel·la que reflexa la vida i la problemàtica social del Marroc d’avui.

Comprar Veintidós peldaños.

Llegir el primer capítol de Veintidós peldaños.

Llegir una crítica de La Opinión.

Viajes de Alí Bey, edició de Roger Mimó

18. Viajes de Alí Bey
Editorial Almed, Granada 2012. Traduïts del francès i comentats per Roger Mimó, incloent per primera vegada des del 1814 el text complet i les làmines a la mida d’origen, així com fotografies actuals dels llocs on va estar el viatger. De moment estè exhaurit, pendent de reeditar-se.

Llegir el pròleg als Viajes de Alí Bey.

Presentació de Viajes de Alí Bey a Barcelona.

Al bell mig de l’oasi, novel·la de Roger Mimó.

19. Al bell mig de l’oasi
Edició digital de l’autor. És una novel·la històrica escrita en català, fruit d’una minuciosa recerca en fonts escrites i sobre el terreny. Parla dels esdeveniments que tingueren lloc al sud del Marroc entre el 1907 i el 1920.

Descarregar-se gratuïtament Al bell mig de l’oasi.

Descripción de África de Mármol Carvajal, edició de Roger Mimó

20. Descripción general de África
Editorial Almed, Granada. És una nova edició de la obra de Luis del Mármol Carvajal, del segle XVI, completament revisada, amb pròleg, mapes i notes de Roger Mimó.

EN PREPARACIÓ

21. Arquitectura tradicional del Sur de Marruecos
Editorial Almed, Granada. És un estudi molt minuciós sobre la història i la organització social que engendraren unas formes arquitectòniques tan particulars en aquesta regió. És fruit de la col·laboració amb els arquitectes Faissal Cherradi, José Manuel López Osorio i Vicent Soriano Alfaro i amb el fotògraf Xosé Garrido.


2 - Articles publicats per en Roger Mimó

 • Los montes Saghro y Rart, Rutas nº 11, novembre del 1994, pàgina 52, en castellà. Descriu un itinerari per a vehicles 4x4 entre Tinghir i Zagora. Descarregar-lo en PDF

 • El Gran Atlas marroquí: de las cascadas de Ouzoud a las gargantas del Todra, Rutas nº 13, abril del 1995, pàgina 50, en castellà. És un itinerari molt complet pel Gran Atlas central, practicable amb un vehicle tot terreny. Descarregar-lo en PDF

 • Al pie del Gran Atlas, Guía del Ocio, juny 1997, conjuntament amb la Tona Simó, en castellà. Consisteix en una breu descripció de la ruta de les mil alcassabes. Descarregar-lo en PDF

 • Educación y cambio social en el sur de Marruecos, Ágora nº 4, desembre del 1998, pàgina 60, en castellà. És una anàlisi de l’evolució de la societat al sud del Marroc i de la importància de l’educació en aquest canvi. Descarregar-lo en PDF

 • Trekking en el Djebel Saghro, Altaïr nº 9, gener/febrer de 2001, pàgina 68, en castellà. Descriu una travessa a peu pel Jebel Saghro, al sud del Marroc. Descarregar-lo en PDF

 • Macizo de Mgoun, Grandes Espacios nº 56, maig de 2001, pàgina 34, en espagnol. És un ampli reportatge sobre les possibilitats de recórrer a peu una de les zones més boniques del Gran Atlas. Descarregar-lo en PDF

 • Castells de fang, Avui diumenge, 25/8/2002, pàgina 16, en català. Parla dels monuments més interessants que es poden visitar dins la ruta de les alcassabes. Descarregar-lo en PDF

 • Nieves africanas, Descubrir nº 62, desembre del 2003, pàgina 56, en castellà. Descriu el Gran Atlas marroquí des del punt de vista físic. Descarregar-lo en PDF

 • Una protección engorrosa, Altaïr nº 33, gener/febrer del 2005, pàgina 162, en castellà. Explica una anècdota viscuda a l’oasi d’El Fayoum, Egipte. Descarregar-lo en PDF

 • El Gran Atles, trekking i ascensions, Vèrtex nº 202, setembre/octubre de 2005, pàgina 6, en català. Suggereix diferents possibilitats d’ascensions i travesses a peu pel Gran Atlas. Descarregar-lo en PDF

 • Oblidarem el fang del Rif, Avui diumenge, 16 d’octubre de 2005, pàgina 25, en català. Tracta sobre les darreres dones que encara fan terrissa tradicional al nord del Marroc. Descarregar-lo en PDF

 • Anti-Atlas: contraste de paisajes, Altaïr nº 40, desembre de 2005, pàgina 100, en castellà. Explica un recorregut en vehicle 4x4 per l’Anti-Atlas marroquí. Descarregar-lo en PDF

 • Gorges du Dadès et Todra, a Les Portes du Désert 2009, pàgina 46, en francès. Parla de la visita d’aquests indrets. Descarregar-lo en PDF

 • Tafilalet à la Vallée du Draâ, a Les Portes du Désert 2009, pàgina 50, en francès. Parla de la visita d’aquests indrets. Descarregar-lo en PDF

 • La ruta de les mil alcassabes. Amb bicicleta pel sud de l’Atlas, Natura Aventura nº 52, juliol-agost 2011, pàg. 18. Proposa un itinerari cultural en bicicleta. Descarregar-lo en PDF


3 - Llibres d’autors diversos en relació amb les alcassabes

Arquitectura de tierra en el sur de Marruecos, de Vicent Soriano.

Vicent Soriano Alfaro:
Arquitectura de tierra en el sur de Marruecos. El oasis de Skoura
Editat per la Fundació Caixa d’Arquitectes, Barcelona 2006, ISBN 84-934688-0-0, en castellà. És l’estudi més seriós que s’ha fet en els darrers anys sobre l’arquitectura de terra al sud del Marroc, bo i prenent Skoura com a exemple però sense oblidar les altres valls pre-saharianes.

El valle del Outat.

Pablo Rodríguez-Navarro i Teresa Gil Piqueras: Arquitectura de tierra en Marruecos. El valle del Outat en el Alto Atlas
Almed, 2015, ISBN 978-84-15063-70-4, en castellà. És un estudi arquitectònic molt seriós sobre les antigues fortificacions d’aquesta vall.

Hábitat y desarrollo en el 
Sur de Marruecos: El Khorbat en el oasis de Ferkla.

Teresa Gil Piqueras i Pablo Rodríguez-Navarro:
Hábitat y desarrollo en el Sur de Marruecos: El Khorbat en el oasis de Ferkla
Argumentum, 2018, ISBN 978-989-8885-03-6, en castellà.
És el resultat de diversos tallers de cooperació a l’alcàsser El Khorbat (Tinejdad).

Mhamid.

AAVV:
M’hamid, la dernière oasis du Drâa
Asociación Terrachidia, 2016, ISBN 978-84-945209-1-4, en francès, amb pròleg de Roger Mimó.
És un estudi molt minuciós i ben fet sobre l’arquitectura tradicional d’aquest oasi, fruit de successius tallers de cooperació.

Greniers collectifs, de Salima Naji.

Salima Naji:
Greniers collectifs de l’Atlas

Éditions Edisud/La croisée des chemins, 2006, ISBN 9981-896-89-6.
És un estudi sobre els graners col·lectius del Gran Atlas i de l’Anti-Atlas, acompanyat de boniques fotografies en color.

Kasbas berberes.

Henri Terrasse:
Kasbas berèberes de l’Atlas et des oasis
Actes Sud/Centre Jacques-Berque, ISBN 978-2-7427-9336-5.
És un texte clàssic de 1938, perfectament reeditat, en francès.

Les agadirs, Anti-Atlas occidental.

Herbert Popp, Mohamed Aït Hamza i Brahim El Fasskaoui:
Les agadirs de l’Anti-Atlas occidental
Naturwissenschaftliche Gesellschaft Bayreuth, 2011, ISBN 978-3-939146-07-0.
És un inventari detallat de tots els graners col·lectius de l’Anti-Atlas occidental, en francès.

The road of the Kasbahs.

Herbert Popp i Mohamed Aït Hamza:
Die Strasse der Kasbahs / La route des kasbahs / The road of the Kasbahs
Michael Imhof Verlag, 2018, ISBN 978-7-7319-0578-3.
Recull fotos antigues de Werner Wrage i fotos actuals dels mateixos indrets o edificis, acompanyades amb comentaris en alemany, en francès i en anglès.

Art et architectures du Maroc, de Salima Naji.

Salima Naji:
Art et architectures berebères du Maroc

Éditions Edisud/Eddif, 2001, ISBN 2-7449-0144-X o 9981-09-074-3. És un estudi sobre les alcassabes fet a les regions de Tamnougalt, Ouarzazate i Skoura i acompanyat de boniques fotografies en color. Posa un especial interès en temes d’interiorisme i ornamentació.

Marruecos presahariano.

AAVV: Marruecos presahariano, hábitat y patrimonio
Editat pel Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona el 1998 amb el suport econòmic de l’UNESCO, ISBN 84-87104-41-X, en castellà i en francès. És el catàleg d’una exposició i pot comprar-se a l’alcàsser El Khorbat (Tinejdad), on la seva venda contribueix a finançar els projectes de l’Associació El Khorbat pel Patrimoni i el Desenvolupament Sostenible.

Inventaire du patrimoine architectural du Todra, Maroc.

AAVV:
Inventaire du patrimoine architectural de la vallée du Todra
Inèdit, redactat el 1999 pel CERKAS, el Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya. Es pot consultar a les biblioteques d’aquestes institucions o bé a l’hotel Tomboctou de Tinghir. Ofereix molta informació sobre les alcassabes i els alcàssers de la vall del Todra, recollits sobre el terreny durant dos tallers d’estiu consecutius.

Merveilles.

AAVV:
Trésors et merveilles de la vallée du Drâa
Éditions Marsam, Rabat 2004, ISBN 9954-21-003-2, en francès. Dóna una llista força completa de llocs d’interès cultural al llarg de la vall del Drâa, molt ben documentats i il·lustrats amb fotografies de color.

Le Glaoui.

Abdessadeq El Glaoui:
Le ralliement. Le Glaoui, mon père
Éditions Marsam, Rabat 2004, ISBN 9981-149-79-9, en francès. És una biografia d’en Thami El Glaoui, el gran constructor d’alcassabes del sud marroquí, escrita pel seu propi fill.

I Taller

AAVV:
I taller de rehabilitación de las kasbas del sur del Atlas: Agdz - Ksar Tamnougalt (Marruecos)
Inèdit, redactat el 1997 pel CERKAS, el Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya. Es pot consultar a les biblioteques d’aquestes institucions. És el fruit d’un taller d’estiu realitzat a l’alcàsser Tamnougalt.

Maroc Saharien, Atilio Gaudio.

Attilio Gaudio:
Maroc saharien, du Tafilalet au Rio de Oro
Éditions Dessain et Tolra, Paris 1985, ISBN 2-249-27691-9, en francès. Presenta una bona col·lecció de fotografies del sud marroquí acompanyades d’un text bastant superficial.

Tinghir.

AAVV:
Habitat et développement urbain, études de soutien au projet Localising Agenda 21 de la Vallée du Todra
Inèdit, redactat el 2001 pel CERKAS, el  Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya, en francès. Es pot consultar a les biblioteques d’aquestes institucions. Serveix de complement a l’inventari de la vall del Todra citat més amunt i es centra en el desenvolupament de Tinghir.

Kasbas of southern Morocco, de Rom Landau.

Rom Landau:
The Kasbas of Southern Morocco
Editorial Faber, Londres 1969, ISBN 571-09129-6, en anglès. És un llibre de viatges que segueix en gran part la ruta de les alcassabes; no obstant, la informació que ofereix sobre aquests monuments és molt limitada.


Contacte amb l’autor: E-mail de Roger Mimó.

© Roger Mimó


Biografia de Roger Mimó La ruta de les mil alcassabes Què és una alcassaba? Allotjar-se en una alcassaba. Comprar-se una alcassaba.
Poemes i pintures de la família de Roger Mimó Les muntanyes del Marroc. Inventari d’alcassabes. Tinghir i la vall del Todra Roger Mimó reviu el viatge d’Ali Bei.