Alcassaba Ait Ouzza, a Boumalne Dadès, sud del Marroc.
Roger Mimó: In English   En español   En français.

LA RUTA DE LES MIL ALCASSABES

Hotel Tomboctou

Què és una alcassaba?

La paraula "alcassaba" (en àrab "casaba", en francès "casbah" o "kasbah") té un sentit molt ampli. A cada país, i fins i tot a cada regió, s’aplica a un tipus de construcció diferent: des d’un fortí aïllat en zona rural fins a un barri de la ciutat a l’interior del qual s’hi concentraven les administracions de l’Estat i l’exèrcit.

Al sudest del Marroc, en canvi, se sol parlar d’alcassaba referint-se a un edifici de planta quadrada amb quatre torres als angles, construït amb terra crua i destinat habitualment a viure-hi una família de notables. Aquesta mena d’habitatge és d’origen berber i en aquell idioma se’n diu tighremt; la paraula alcassaba és d’aplicació recent i està lligada a l’arribada de ciutadans àrabs i francesos a la regió en la que es trobaven aquests monuments.

Les alcassabes més antigues daten del segle XVIII, potser del XVII en algun cas, però la major part no passen gaire d’un centenar d’anys, atès que anteriorment la població de les valls presaharianes habitava tota sencera en alcàssers.

Alcassaba d’Imilchil al Gran Atlas marroquí.
L’alcassaba d’Imilchil als anys 1980

Un alcàsser (en àrab casar i en francès ksar) és un poble emmurallat i protegit per torres de vigilància, que inclou a l’interior desenes o fins i tot centenars de cases, apart de la mesquita, els carrers, una plaça on es feien les festes i altres instal·lacions comunitàries. Tots els alcàssers posseeixen una o més entrades monumentals, en alguns casos decorades amb finesa.

En general els alcàssers són molt més antics que les alcassabes, fins i tot mil·lenaris, però també n’hi ha que foren construïts al segle XIX per tribus anteriorment nòmades. De vegades trobem una o diverses alcassabes a l’interior d’un alcàsser. Els alcàssers són molt més nombrosos a les valls orientals, mentre les alcassabes dominen la zona occidental.

VEURE MAPA DE LA DISTRIBUCIÓ DE LES ALCASSABES I ELS ALCÀSSERS

A més d’alcassabes i alcàssers, a la regió també abunden altres edificis tradicionals de terra crua: els marabuts o mausoleus que cobreixen la tomba d’un sant; els graners comunitaris que vistos per fora recorden una alcassaba, i les torres de vigilància aïllades. En el món turístic, però, es parla sovint de kasbahs o "alcassabes" referint-se a aquests diferents monuments d’una manera genèrica.

Alcàsser Tissergat prop de Zagora, Marroc.
L’alcàsser Tissergat, prop de Zagora
Mausoleu de Sidi Bou Guercif a El Khorbat, Marroc.
El marabut de Sidi Bou Guercif a El Khorbat
Torre de vigilància a la vall del Drâa, Marroc.
Torre de vigilància a la vall del Drâa
Graner d’Ighrem n’Ougoudal al Gran Atlas marroquí.
El graner d’Ighrem n’Ougoudal

A més a més, darrerament, un cert nombre d’hotels i de restaurants acompanyen el seu nom amb la paraula kasbah per a fer-lo més atractiu, tot i que en molts casos es tracta d’un bloc de formigó armat de construcció recent. A causa d’aquesta actitud, el mot alcassaba està perdent el seu sentit d’origen i podria ser que d’aquí uns quants anys passés a significar senzillament "hotel".

En tot cas, les alcassabes que esmentem al llarg d’aquesta Web són vertaders edificis antics (mig segle com a mínim), construïts amb terra crua.


Contacte amb l’autor: E-mail de Roger Mimó.

© Roger Mimó


Biografia de Roger Mimó La ruta de les mil alcassabes Allotjar-se en una alcassaba. Comprar-se una alcassaba. Llibres de Roger Mimó.
Poemes i pintures de la família de Roger Mimó Les muntanyes del Marroc. Inventari d’alcassabes. Tinghir i la vall del Todra Roger Mimó reviu el viatge d’Ali Bei.