Alcassaba Ait Ouzza, a Boumalne, sud del Marroc.
Roger Mimó: In English   En español   En français.

LA RUTA DE LES MIL ALCASSABES

Hotel Tomboctou

Etapa 4: de Tinghir a Tinejdad per les gorges del Gheris

Molt més interessant que la carretera nacional, aquest itinerari recorre formosos païsatges de muntanya, diversos engorjats i pobles amb alcassabes.

Mapa del circuit Todra-Gheris

Passades les gorges del Todra, al llarg de 18 km la carretera discorre dins un canó. La vall torna a obrir-se arribant a Tamtatoucht. En aquest poble d’alta muntanya s’hi concentren nou alcassabes construïdes durant la primera meitat del segle XX i encara habitades en gran part o com a mínim utilitzades per a guardar-hi les collites.

Més enllà de Tamtatoucht, la carretera duu a Aït Hani, on hi ha diverses alcassabes repartides entre els diferents nuclis de població que composen aquest centre administratiu. À Aït Hani deixem a l’esquerra la carretera d’Imilchil, al llarg de la qual, a la vall de l’Assif Melloul, també es troben magnífiques construccions de terra.

Cal fer una parada a Assoul, un poble envoltat de camps de pomeres dins el qual es troba la Zauïa de Sidi Bou Yacoub (31º 56,867’ N - 5º 12,456’ W), així com una bella alcassaba. Després passem per les gorges d’Imider i hi veiem diverses aldees molt pintoresques; una d’elles, Ifri, està construïda dins d’una bauma (32º 00,783’ N - 05º 03,973’ W).

Tamtatoucht, Maroc.
Tamtatoucht
Assoul, vall del Gheris, Marroc.
Zauïa d’Assoul
Ifri, vall del Gheris, Marroc.
Ifri (Imider)

À Amellaghou anem a la dreta per continuar seguint la vall del Gheris, bo i passant per un gran nombre d’alcàssers. Esmentarem entre ells Timezguit pel seu aspecte i Ighrem Amokrane, també anomenat Tighremt n’Ighrane, pel seu valor històric.

Timezguit, vall del Gheris, sud del Marroc.
Alcàsser Timezguit
Ighrem Amokrane, vall del Gheris, sud del Marroc.
Ighrem Amokrane

Una pista que naix a Tadighoust condueix en 2 km a l’alcàsser Mo, pintoresc per la seva situació sobre un tossal de roca, tot i que es troba abandonat. Al peu del tossal hi trobareu un dels centres terrissaires més importants de la regió.

Centre terrissaire de Mo a la vall del Gheris, sud del Marroc. Terrisser de Mo a la vall del Gheris, sud del Marroc.

Més enllà apareix el curios alcàsser Magamane (31º 42,726’ N - 4º 58,638’ W), que conté un graner del soldà datat al segle XVII. Malhauradament està tot en ruïnes.

I el darrer alcàsser que trobem en aquesta ruta, abans d’arribar a Goulmima, és Aït Yahia ou Othmane (31º 42,043’ N - 4º 58,283’ W), un dels més grans de la regió i encara parcialment habitat. La seva entrada monumental és magnífica i la seva mesquita inclou un gran minaret de terra.

Ait Yahia prop de Goulmima, sud del Marroc.
Portal de l’alcàsser Aït Yahia

Goulmima és una ciutat moderna que s’ha format al voltant d’un alcàsser molt important: Igoulmimen (31º 41,487’ N - 4º 56,527’ W). És important per la seva grandària, per la seva antiguitat, per les altes torres que guarden l’entrada i per l’activitat comercial que hi havia en altres temps, incloent un barri jueu de considerables dimensions.

Igoulmimen a Goulmima, sud del Marroc.

Darrerament, però, aquest alcàsser ha estat objecte d’un pla de rehabilitació amb criteris força discutibles; han tirat a terra la fantàstica mesquita per fer-ne una de moderna; les famoses torres han estat reconstruïdes amb una estructura de formigó armat, perdent l’entrada principal el seu valor estètic d’abans; fins i tot el magnífic portal secundari que donava accés al conjunt per l’antic barri jueu ha estat substituït per un de formigó.


Tan sols una vintena de quilòmetres separen Goulmima de Tinejdad. La carretera discorre per un terreny desèrtic on no hi ha cap mena de construcció i els petits oasis que podem distingir a la llunyania, encara que siguin pintorescs en alguns casos, no compten amb exemples d’arquitectura tradicional dignes d’esmentar.

A Tinejdad :

CASA RURAL EL KHORBAT

El Khorbat.

www.elkhorbat.com


L’oasi de Ferkla (Tinejdad)

Oasi de Ferkla al sud del Marroc.

El punt fort de l’oasi de Ferkla és l’alcàsser El Khorbat Oujdid (31º 29,693’ N - 5º 05,206’ W), construït a mitjans del segle XIX i actualment en curs de rehabilitació per part d’una associació local que col•labora amb diferents organismes internacionals i també amb inversors privats.

Aquest alcàsser fou la capital política de la tribu Aït Merghad fins als anys 1930 i té un valor artístic molt especial gràcies a l’estructura dels carrers coberts, absolutament regular, amb pous de llum a les cruïlles.

L’associació ha establert els seus locals a l’interior de l’alcàsser i hi duu a terme diferents tasques que serveixen per a activar la vida econòmica i cultural dels habitants: artesania femenina, cursos de pre-escolar, cursos d’alfabetització per a les dones, exposicions, etcètera.

El Khorbat

A més a més, l’associació realitza projectes destinats a salvaguardar el propi alcàsser i el seu entorn, com el dragat de la sèquia, una xarxa de sanejament, l’empedrat dels carrers i l’arrebossat de la muralla.

Més informació: http://www.elkhorbat.com/ct.associacio.htm

El Khorbat a Tinejdad, sud del Marroc.
Muralla d’El Khorbat:
El Khorbat a Tinejdad, sud del Marroc.
El portal de l’alcàsser
El Khorbat de Tinejdad, sud del Marroc.
Activitat cultural dins l’alcàsser
El Khorbat a Tinejdad, sud del Marroc.
Les cobertes de les cases

Dins l’alcàsser El Khorbat Oujdid, el Museu dels Oasis inclou una vintena de sales a les que el viatger va descobrint els diferents aspectes de la vida tradicional a la regió, explicades mitjançant objectes antics, fotografies, croquis, mapes, textes i maquetes.

Museu dels Oasis, El Khorbat, Tinejdad.

Entrada: 20 DH.
Gratuitat nens fins als 12 anys.

Web: www.elkhorbat.com/ct.museu.htm

Al costat de l’alcàsser El Khorbat Oujdid n’hi ha un altre anomenat El Khorbat Akedim, que podria datar del segle XV i que presenta una estructura de carrers molt més complicada, tal com correspon a la seva antiguitat. Malauradament, el seu estat de conservació és bastant precari. L’associació hi ha fet algunes obres per a la restauració de l’entrada monumental i la muralla segueix dempeus, però moltes cases de l’interior estan en ruïnes o bé han estat substituïdes per edificis moderns de ciment armat que trenquen l’estètica del conjunt.

El Khorbat Akedim a Tinejdad, sud del Marroc.
El Khorbat Akedim

L’alcàsser Asrir (31º 30,570’ N - 5º 04,422’ W) era la capital econòmica de l’oasi i està format per set barris separats per muralles; una part fou destruïda per les riuades, mentre la resta continuent habitats. En un d’ells hi ha una mesquita amb un vistós minaret de terra crua.

Ait Maamer Jdid
Portal d’Aït Maamer Jdid

Sat es mereix també una visita. Inclou tres alcàssers, en un dels quals hi ha un antic barri jueu. Per la seva part, Aït Assem presenta una gran muralla envoltada d’un fossat.
Una mica més lluny, Talalt es distingeix per la decoració de la seva entrada monumental i la Zaouïa de Sidi l’Houari (31º 31,698’ N - 5º 01,187’ W) pel seu pintoresc minaret. Aquesta institució sufí es manté encara molt activa, amb un fantàstic mussem una setmana després del Milud. Un altre alcàsser curiós per l’ornament del portal és Aït Maamer Jdid, que veiem a mà esquerra quan anem cap a Goulmima. Passat aquest alcàsser, el riu Todra pren el nom de Oued Ferkla.

Asrir a Tinejdad, sud del Marroc.
Asrir
Sidi Houari a Tinejdad, sud del Marroc.
Zauïa de Sidi l’Houari

VEURE IMATGES DEL MUSSEM DE SIDI L’HOUARI 2007


Excursions a partir de Tinejdad

Entre les excursions que val la pena realitzar des de Tinejdad, cal parlar de l’alcàsser Taghia, accessible per una carretera asfaltada des del centre de Tinejdad, i sobretot del recorregut per una nova carretera que condueix a Aghbalou n’Kerdous. Passa per diferents oasis de muntanya, en els quals s’alcen alcàssers com Taghia n’Ifegh i els dos d’Igoudamène.

Ait Ali.
Alcàsser Aït Ali a Igoudamène


Contacte amb l’autor:
E-mail de Roger Mimó.

© Roger Mimó

Etapa 3. Llista de les etapes Etapa 5.

Biografia de Roger Mimó Què és una alcassaba? Allotjar-se en una alcassaba. Comprar-se una alcassaba. Llibres de Roger Mimó.
Poemes i pintures de la família de Roger Mimó Les muntanyes del Marroc. Inventari d’alcassabes. Tinghir i la vall del Todra Ali Bei.