Alcassaba Ait Ouzza, a Boumalne, sud del Marroc.
Roger Mimó: In English   En español   En français.

LA RUTA DE LES MIL ALCASSABES

Hotel Tomboctou

Etapa 1: De Marràqueix a Ouarzazate i Skoura

Venint de Marràqueix, des que travessem el Gran Atlas pel port de Tichka (2.260 m), entrem de ple a la ruta de les mil alcassabes.

La ruta entre Marràqueix i Ouarzazate.

Recomanem prendre el primer trencall a l’esquerra, que ens condueix a Telouet; l’asfalt l’estan renovant el 2014. A Telouet es troba la famosa alcassaba d’El Glaoui, que fou l’origen de la família més poderosa de la regió (31º 17,209’ N, 7º 14,227’ W). La part més antiga (quasi tota en ruïnes) data del segle XIX, mentre que la part més moderna, dels anys 1930, està construïda amb pedres i fins i tot amb formigó armat. El seu estil és clarament urbà, inspirat en els palaus de Marràqueix, amb profusió de guix cisellat, mosaics de rajoletes i fusta de cedre tallada. El conjunt es troba en mal estat, tot i que algunes parts foren restaurades el 2010. Es pot visitar pagant una entrada de 20 DH.

Alcassaba de Telouet, sud del Marroc. Alcassaba de Telouet, sud del Marroc.

Més enllà de Telouet, la carretera segueix cap a Ait Ben Haddou per l’esplèndida vall d’Ounila. Durant el recorregut es veuen una dotzena d’alcassabes d’elevat valor estètic a Anemiter, a Anguelz i en altres punts de la ruta. Es passa també per pobles de terra crua força interessants, com Taguendoucht i Assaka. Més avall, una carretera secundària a mà dreta condueix a Tazlaft (31º 05,903’ N - 7º 08,777’ W) en 1 Km. En aquest poblet ha estat restaurat un graner comunitari gràcies a la cooperació belga i es pot visitar (preveure una propina).

Graner de Tazlaft, sud del Marroc.
El graner de Tazlaft
Graner de Tazlaft, sud del Marroc.
Departaments al terrat

Així arribem a Tamdakht, on s’alça una alcassaba en ruïnes que pertanyia a El Glaoui (31º 05,125’ N - 7º 08,700’ W). El seu aspecte exterior és fantàstic. Els ocupants actuals proposen l’accés a l’interior d’un annexe que es caracteritza per la seva decoració d’estil urbà, mitjançant una entrada de 20 DH.

Alcassaba de Tamdakht, sud del Marroc.
Alcassaba de Tamdakht

Per fi s’ateny Ait Ben Haddou (31º 02,824’ N - 7º 07,773’ W), un alcàsser que inclou a dins mitja dotzena d’alcassabes (per a comprendre la diferència entre ambdós conceptes, veure l’apartat què és una alcassaba). El conjunt, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, rep cada dia centenars de turistes o fins i tot milers a la temporada alta. El seu valor estètic és indiscutible i l’està restaurant el Ministeri de Cultura.

L’entrada a l’alcàsser és gratuïta de moment. No caigueu a la trampa d’alguns veïns que proposen un accés remunerat a través dels seus domicilis!

Ait Ben Haddou, sud del Marroc. Ait Ben Haddou, al sud del Marroc.

Passat Ait Ben Haddou, sortim a la carretera nacional. En aquest punt, una pista condueix a Tikert (30º 57,246’ N - 7º 05,874’ W). Aquest poble inclou diverses alcassabes molt boniques, que en principi sols veurem per fora.

Alcassaba a Tikert, prop de Ouarzazate, sud del Marroc.

Des de la carretera de Ouarzazate, es veu també un poble de terra prou bonic anomenat Tazentout. Inclou un vell alcàsser, així com un graner comunitari situat sota la protecció simbòlica d’un marabut (30º 58,047’ N - 7º 05,599’ W). Malauradament, aquest graner està en ruïnes.

Graner marabut a Tazentout, prop de Ouarzazate, Marroc.

Abans d’arribar a Ouarzazate, si prenem el trencall a mà dreta en direcció a Zagora passarem per l’alcassaba de Tifoultout (30º 55,587’ N - 6º 59,396’ W). De grans proporcions en el seu origen, ara està quasi tota en ruïnes, tret de la part que han rehabilitat i es visita mitjançant una entrada de 10 DH. Des del terrat s’obté una vista panoràmica molt àmplia sobre la regió.

Continuant per la carretera de Zagora i desviant-nos després a l’esquerra, arribarem a l’alcassaba de Talmesla (30º 54,347’ N - 6º 52,879’ W), més coneguda com ‟l’alcassaba de les cigonyes” degut a la gran quantitat d’aquestes aus que fan el niu a les seves torres. Pertanyia també a la família El Glaoui, però es troba en un estat de deixadesa lamentable. La seva imatge, amb el pantà d’Al Mansour al fons, és molt pintoresca.

Alcassaba de Tifoultout, prop de Ouarzazate, Marroc.
Alcassaba de Tifoultout
Alcassaba de les Cigonyes, prop de Ouarzazate, Marroc.
Alcassaba de les Cigonyes, Talmesla

Dins la ciutat de Ouarzazate es troba la gran alcassaba de Taourirt (30º 55,183’ N - 6º 53,966’ W), que fou un dels centres de poder de la família El Glaoui durant la primera meitat del segle XX. La part principal és oberta al públic mitjançant una entrada de 20 DH i a la part de darrera hi ha els locals del CERKAS, un organisme depenent del Ministeri de Cultura i encarregat de la salvaguarda del patrimoni arquitectònic del sud del Marroc. L’alcassaba de Taourirt fou restaurada als anys 1990. Al costat, l’antic alcàsser de Taourirt continua habitat i hi ha una certa activitat comercial a l’interior, així com alguns allotjaments dirigits al turisme.

Alcassaba de Taourirt a Ouarzazate, sud del Marroc.


De Ouarzazate a Skoura

Mapa del sur de Marruecos entre Ouarzazate y Skoura.

La carretera que comunica Ouarzazate i Skoura ofereix un interès molt baix des del punt de vista arquitectònic; no obstant, un trencall asfaltat que condueix a Ghassat i Asseghmo (31º 13,921’ N - 6º 48,773’ W) permet descobrir moltes alcassabes pintoresques, com també una pista practicable en qualsevol vehicle que es dirigeix a Timatdit (31º 06,325’ N - 6º 47,287’ W). A aquest darrer poble hi ha cinc alcassabes, totes en ruïnes, mentre a Asseghmo n’hi ha vuit i moltes d’altres es troben escampades al llarg de la ruta. Cal destacar per la seva bellesa Ighrem Amellal. A Ghassat, la Tighremt n’Ait Rho (31º 11,225’ N - 6º 48,821’ W) obre les seves portes als visitants.

Tighremt Ait Rho, Ghassat, Marroc.
Pati de la Tighemt n’Ait Rho
Alcassaba a Timatdit, sud del Marroc.
Timatdit

Excursions per l’oasi de Skoura i voltants

Mapa de Skoura, al sud del Marroc.

L’oasi de Skoura constitueix una de les principals concentracions de fortaleses de terra de tot el sud marroquí. L’inventari fet pel CERKAS amb la Universitat Politècnica de València esmenta un total de 145 alcassabes, una bona part dels quals es troben en ruïnes.

Diferents camins recorren l’oasi en totes direccions, practicables alguns en automòbil i d’altres sols en bicicleta o en moto.

Hi ha també un cert nombre d’alcassabes accessibles des de la pròpia carretera de Ouarzazate, arran de la qual es troba així mateix el centre terrissaire de Gueddara. A Gueddara neix la pista d’Oulad Merzoug i Chaaba, pobles coneguts pel caràcter espectacular de les seves tres alcassabes.

Alcassaba Amerhidil a Skoura, Marroc.

Sense cap mena de dubte, la més famosa de Skoura és l’alcassaba d’Amerhidil (31º 02,803’ N - 6º 34,888’ W), que està ben restaurada però manté l’edifici principal tancat al públic, podent-se visitar només el riad annex on es mostren diversos objectes d’ús tradicional. Entrada: 10 DH.

Prop d’Amerhidil, l’alcassaba Ben Moro (31º 02, 595’ N - 6º 34,590’ W), transformada ara en un hotel, és també força coneguda. Per la seva part, l’alcassaba d’Ait Abou, la més alta de l’oasi, ofereix possibilitats d’allotjament i està oberta a la visita turística. Les altres, en principi, sols les veurem per fora.

A Skoura també hi havia antigament un gran nombre de graners comunitaris protegits per marabuts. Malauradament, tots aquests graners han anat desapareixent i sols queden dempeus els marabuts. El de Sidi Aissa a Tascoucamt (31º 02,605’ N - 6º 34,711’ W), al costat de l’alcassaba Ben Moro, fou restaurat l’any 2007.

Alcassaba Ait Abou a Skoura, sud del Marroc.
Alcassaba d’Ait Abou
Alcassaba Amerhidil a Skoura, sud del Marroc.
Alcassaba d’Amerhidil
Alcassaba Ben Moro a Skoura, sud del Marroc.
Alcassaba Ben Moro
Marabut Sidi Aissa a Skoura, sud del Marroc.
Marabut de Sidi Aissa a Tascoucamt

Skoura és a més a més una bona base per a diferents excursions per la regió. La més interessant és sens dubte la de Sidi Flah (31º 08,196’ N - 6º 28,991’ W), un palmerar frondós ple d’alcassabes pintoresques i situat a la vora del riu Dadès, a 10 Km. de Skoura per una pista practicable amb un turisme.

Alcassaba a Sidi Flah, prop de Skoura, sud del Marroc.

Una altra excursió ens duu a Toundout per asfalt. Allí hi ha unes quantes alcassabes encara habitades i, per tant, ben conservades. Destaca per les seves dimensions la que pertanyia al representant d’El Glaoui a la contrada (31º 15,962’ N - 6º 35,313’ W).

Finalment, una pista que travessa tot l’oasi de Skoura ens permet arribar a Ait Said ou Mansour, on admirarem, entre d’altres, la tighremt n’Ait Moho, de grans proporcions, actualment abandonada (31º 07,334’ N - 6º 38,294’ W).

Tighremt Ait Moho, Ait Said ou Mansour, prop de Skoura, sud del Marroc.
Tighremt n’Ait Moho


Contacte amb l’autor:
E-mail de Roger Mimó.

© Roger Mimó

  Llista de les etapes Etapa 2

Roger Mimó Què és una alcassaba? Allotjar-se en una alcassaba. Comprar-se una alcassaba. Llibres de Roger Mimó.
Poemes i pintures de la família de Roger Mimó Les muntanyes del Marroc. Inventari d’alcassabes. Tinghir i la vall del Todra Ali Bei.