Tinghir o Tinerhir

Situada en ple oasi del Todra, a mil tres-cents metres d'alçada, entre les cadenes del Gran Atlas i del Jebel Saghro, Tinghir és una petita ciutat assossegada i encantadora, on el viatger pot entretenir-se en conèixer de prop la vida diària del poble berber. Els principals indrets a visitar a la ciutat i al seu entorn són:

El "carrer de les dones"

Aquesta zona mercantil és coneguda amb el nom de "carrer de les dones" perquè n'hi sol haver moltes, sobre tot a la tarda.

Aprendre més + menys -

L'antic alcàsser

L'antic alcàsser (poble fortificat) de Tinghir encara conserva una bona part de les seves cases de tàpia. Li diuen habitualment el barri jueu, però en realitat els hebreus n'ocupaven sols un carrer i alguns carrerons. És objecte de restauració des del 2013.

Aprendre més + menys -

El palmerar

De l'antic alcàsser s'accedeix directament als camps, un veritable verger paradisíac ple de vida i d'activitat agrícola. Diversos caminets permeten arribar als altres alcàssers veïns, com el d'Afanour.

Aprendre més + menys -

La mesquita i medersa Ikelane

Dins l'alcàsser Afanour, que es troba quasi tot en ruïnes, la mesquita i medersa Ikelane ha estat restaurada per l'Associació Afanour de Desenvolupament i ara és oberta a la visita.

Aprendre més + menys -

més informació

El mercat setmanal

Si sóu a Tinghir un dilluns, no podeu perdre-us el seu gran mercat setmanal, un dels més importants i dels més vistosos de la regió, en el que trobem les diferents branques de l'artesania local.

Aprendre més + menys -

L'alcassaba d'El Glaoui

Al damunt d'un turó, en ple centre de Tinghir, l'alcassaba d'El Glaoui és en ruïnes, però constitueix un esplèndid punt de vista sobre la ciutat i l'oasi.

Aprendre més + menys -

Les gorges del Todra

A tan sols 15 km al nord de Tinghir comencen les famoses gorges del Todra, que es perllonguen durant quasi una vintena de quilòmetres, fins al pintoresc poble de Tamtatoucht.

Aprendre més + menys -

El Hart n'Iaamine

També a 15 km de Tinghir, però en direcció a l'est, es troba el poble d'El Hart n'Iaamine, un dels principals centres terrissaires del sud marroquí.

Aprendre més + menys -

El Ksar El Khorbat

A 48 km de Tinghir per la carretera d'Erfoud, El Khorbat és un alcàsser magnífic que ha estat objecte d'un projecte de rehabilitació finançat pel Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona i que es manté habitat en gran part.

Aprendre més + menys -

Museu dels Oasis

Dins el mateix alcàsser El Khorbat, el Museu dels Oasis, amb 22 sales, ofereix als viatgers la possibilitat de comprendre tots els aspectes de la vida tradicional a les valls presaharianes.

Aprendre més + menys -