Alcassaba Ait Ouzza, a Boumalne.
Roger Mimó: In English   En español   En français.

LA RUTA DE LES MIL ALCASSABES

Hotel Tomboctou

Etapa 8: d’Agdz a Marràqueix per Tasla i Taznakht

Ruta de les alcassabes entre Agdz i Ouarzazate

La carretera nacional comunica Agdz i Ouarzazate per una regió muntanyosa amb cingles impressionants i paisatges bonics pel seu caràcter agrest. No obstant, nosaltres us proposem un altre itinerari amb menys revolts i, sobretot, amb l’oportunitat de visitar una darrera alcassaba: la de Tasla.

Tasla (30º 34,008’ N, 6º 45,394’ W) és un antic alcàsser en ruïnes i a l’interior una família local ha emprès la restauració d’una casa senyorial, bo i transformant-la en museu. Aquesta iniciativa mereix tot el nostre encoratjament, de manera que, si no voleu seguir aquest itinerari alternatiu, al menys hauríeu de fer una escapada des d’Agdz per a veure Tasla.

Kasbah Ait Kbot a Tasla, sud del Marroc. Columna pintada, museu de Tasla, Marroc.

A més dels nombrosos objectes d’ús tradicional que conté, aquest museu es mereix la visita per la pròpia mansió que ocupa i sobretot pels sostres i pilars de fusta pintada. Entrada: la voluntat.

Sostre de fusta pintada al museu Kasbah Ait Kbot, Tasla. Columna de fusta pintada al museu Kasbah Ait Kbot, Tasla.

A Taznakht prenem la carretera de Ouarzazat, però, sense arribar-hi, anem a l’esquerra cap a Marràqueix. Abans del Tizi n’Tichka passem per Ighrem n’Ougoudal (31º 13,693’ N - 7º 10,758’ W), on un magnífic graner comunitari amb l’aspecte exterior d’una alcassaba fou restaurat pel Ministeri de Cultura. L’interior val realment la pena: s’hi veuen els departaments on les diferents famílies emmagatzemaven les collites, distribuïts al voltant d’un pati central fantàstic, amb columnes de fusta de tuia. Cal donar una propina al vigilant, que viu al costat.

Graner Ighrem Ougoudal.
El graner d’Ighrem n’ougoudal


Contacte amb l’autor:
E-mail de Roger Mimó.

© Roger Mimó

Etapa 7. Llista de les etapes  

Biografia de Roger Mimó Què és una alcassaba? Allotjar-se en una alcassaba. Comprar-se una alcassaba. Llibres de Roger Mimó.
Tunísia, Síria i Egipte. Les muntanyes del Marroc. Inventari d'alcassabes. Tinghir i la vall del Todra Ali Bei.